Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

The Smiths



Από τα πλέον σημαντικά συγκροτήματα που «σφράγισαν» με τον ήχο τους τη δεκαετία του ’80, οι Smiths θεωρούνται οι απόλυτοι εκπρόσωποι της βρετανικής ανεξάρτητης ροκ σκηνής εκείνης της δεκαετίας. Η έλευσή τους σηματοδότησε το τέλος του κινήματος της new wave, θέτοντας τα θεμέλια της guitar rock που κυριάρχησε στη βρετανική μουσική σκηνή της δεκαετίας του ’90. Το γκρουπ σχηματίστηκε την άνοιξη του 1982 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Βασικός πυρήνας ήταν ο κιθαρίστας Johnny Marr (John Maher, 31/10/1963), ο οποίος στο πρόσωπο τουMorrissey (Steven Patrick Morrissey, 22/5/1959) βρήκε -μέσω κοινών γνωστών- τον στιχουργό που αναζητούσε. Προηγουμένως, έπαιζαν και οι δύο σε μικρά συγκροτήματα. Το φθινόπωρο του 1982 οι δυό τους είχαν καταλήξει στο όνομα του γκρουπ, με στόχο να κάνει τη διαφορά απέναντι στις επιτηδευμένα περίπλοκες ονομασίες άλλων συγκροτημάτων. «Smiths» είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα επίθετα στις αγγλόφωνες χώρες. Κάπως σαν να λέμε... οι Παπαδόπουλοι. Παραδόξως, κανένα από τα μέλη των Smiths δε λεγόταν Smith. Το γκρουπ συμπλήρωσαν ο μπασίστας Andy Rourke, συμμαθητής του Marr, και ο ντράμερ Mike Joyce. Σύντομα ξεκίνησαν σποραδικές live εμφανίσεις στο Μάντσεστερ, «καρπός» των οποίων ήταν ένα συμβόλαιο με τη δισκογραφική Rough Trade, αφού προηγουμένως φάνηκαν αρκετά τολμηροί για να απορρίψουν ανάλογη πρόταση από τη Mancunian Factory Records. Το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησαν ήταν το με συγκεκαλυμμένες αναφορές στην ομοφυλοφιλία «Hand In Glove», που απέσπασε θετικές κριτικές και ανέβηκε στην κορυφή των ανεξάρτητων charts. Ήχος που ξεχώριζε κιθαριστικά, καθώς και η χαρακτηριστική φωνή του Morrissey, αποτέλεσαν δύο από τα βασικά αναγνωρίσιμα στοιχεία του γκρουπ. Το τρίτο ήταν οι στίχοι του Morrissey. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στάθηκαν αφορμή για να βρεθούν στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων στα ΜΜΕ, εξαιτίας της θεματολογίας τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «Reel Around the Fountain» και «Handsome Devil» που κατά κάποιους, επιδοκίμαζαν την παιδοφιλία. Κατά άλλους, επρόκειτο απλώς για μία από τις πολλές φορές που οι στίχοι τουMorrissey παρερμηνεύονταν. Στα τέλη του 1983 κυκλοφόρησαν το σινγκλ «This Charming Man», που «σκαρφάλωσε» έως το Νο 25 των βρετανικών τσαρτς, προετοιμάζοντας το έδαφος για το «What Difference Does It Make?» που έφτασε μέχρι το Νο 12. Λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 1984, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «The Smiths», το οποίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στα τσαρτς.
Το 1984 ήταν μια δημιουργική χρονιά για το γκρουπ, αφού συνεργάστηκαν με την ποπ τραγουδίστρια της δεκαετίας του ’60, Sandie Shaw, σε μια άλλη βερσιόν του «Hand In Glove», ενώ το «Heaven Knows I’m Miserable Now» πέτυχε την υψηλότερη μέχρι τότε είσοδό τους, φθάνοντας στο Νο 10 των τσαρτς. Ακολούθησαν το σινγκλ «William It Was Really Nothing» που έγινε επίσης επιτυχία μπαίνοντας στο Top 20, και προς τα τέλη του 1984 κυκλοφόρησε η συλλογή «Hatful of Hollow», με B-sides, ηχογραφήσεις τους στο BBC και σινγκλ που δεν περιλαμβάνονταν στο άλμπουμ. Η συλλογή έφτασε μέχρι το Νο 7. Λίγο αργότερα, είδαν το σινγκλ «How Soon Is Now» να ανεβαίνει στο Νο 24. Με τον δεύτερο δίσκο τους, «Meat is Murder» (1985) που πήγε κατευθείαν στο Νο 1, οι Smiths διατράνωναν τις οικολογικές τους ανησυχίες και περισσότερο οMorrissey, τις χορτοφαγικές του συνήθειες. Παράλληλα, στο πνεύμα μιας περισσότερο πολιτικοποιημένης στάσης του, στις συνεντεύξεις του εμφανιζόταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ανεξαρτήτως αυτού, η επιρροή τους στη μουσική σκηνή της χώρας τους είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή, με την εμφάνιση γκρουπ όπως οι James, οι οποίοι έπαιξαν σαν support στην περιοδεία τωνSmiths την άνοιξη του 1985. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησαν το σινγκλ «The Boy With the Thorn in His Side» και την άνοιξη του 1986 τον τρίτο δίσκο τους, «The Queen Is Dead», ένα από τα «αριστουργήματα της δεκαετίας» κατά ορισμένους κριτικούς, ο οποίος έφτασε στο Νο 2, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τους οπαδούς του γκρουπ και στις ΗΠΑ, όπου μπήκε στο Top 100. Ωστόσο, λίγο πριν την ολοκλήρωση του άλμπουμ, ο πρώην κιθαρίστας των Aztec CameraGraig Gannon, αντικατέστησε τον Andy Rourke, που αντιμετώπιζε πρόβλημα εθισμού στην ηρωίνη. Όμως, ο τελευταίος επέστρεψε στη θέση του, καθώς ο Rourke απολύθηκε στο διάστημα που ο Marr ανάρρωνε από σοβαρό τροχαίο. Οι αρχές του 1987 σήμαναν σταδιακά και το τέλος των Smiths. Παρά την πληθώρα κυκλοφοριών τους, συμπεριλαμβανομένων των σινγκλ «Shoplifters of the World» (Νο 12) και «Sheila Take A Bow» (Νο 10), τις δύο συλλογές σινγκλ και B-sides «The World Won’t Listen» στη Μ. Βρετανία και «Louder Than Bombs» στις ΗΠΑ, οι τριβές μεταξύ του διδύμου Marr - Morrissey αυξάνονταν. Οι εξω-Smith-ικές συνεργασίες του Marr με τον Bryan Ferry και τον Billy Bragg σε συνδυασμό με την αποστροφή του για τη μουσική βιομηχανία, ώθησαν το έτερο -δημιουργικά- «ήμισυ», Morrissey, να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του. Τον Αύγουστο του 1987, ο Marr ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε τους Smiths λίγο πριν την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ τους, «Strangeways, Here We Come». Λίγο αργότερα, ο Morrissey ανακοίνωσε επίσημα τη διάλυση των Smiths και ξεκίνησε σόλο καριέρα. Το φθινόπωρο του 1988 κυκλοφόρησε ο live δίσκος «Rank» από την «The Queen Is Dead» περιοδεία τους, μπαίνοντας κατευθείαν στο Νο 2. Πέντε χρόνια μετά τη διάλυσή τους, κυκλοφόρησε η συλλογή «The Best of The Smiths» και μια συλλογή σινγκλ το 1995. Τα υπόλοιπα μέλη ακολούθησαν διαφορετικές πορείες. Ο Johnny Marrέπαιξε με τους The The πριν σχηματίσει τους Electronic, μαζί με τον Bernard Summerτων New Order. Ο Andy Rourke αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και ο Mike Joyceπροσχώρησε στους Buzzcocks το 1991. Οι δυο τους υπέβαλαν μήνυση εναντίον των Morrissey και Marr το 1991, διεκδικώντας ίσο μερίδιο από τις πωλήσεις των έργων τους. Εκείνοι εισέπρατταν το 10%, ενώ οι άλλοι από 40%... Ο Rourke κατέληξε σε συμβιβασμό, ενώ ο Joyce κέρδισε την υπόθεση το 1996.♦
The Smiths
Artist: The Smiths
Label: SIRE
Έτος: 1984
Προέλευση: U.K
Meat Is Murder
Artist: The Smiths
Label: Sire
Έτος: 1985
Προέλευση: U.K
The Queen Is Dead (16/06/86)
Artist: The Smiths
Label: SIRE
Έτος: 1986
Προέλευση:Μεγάλη Βρετανία
Strangeways, Here We Come
Artist: The Smiths
Label: SIRE
Έτος: 1987
Προέλευση: U.K
Rank (Live)
Artist: The Smiths
Label: SIRE
Έτος: 1988
Προέλευση: U.K



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου