Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

"Έφυγε" η ξυπόλυτη ντίβα, Cesaria Evora

Η Cesaria στις εμφανίσεις της δεν φορούσε ποτέ παπούτσια, καθώς έτσι είχε συνηθίσει από τη φτωχή παιδική ηλικία της.
Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1941 στην πόλη Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήριο.
Έχασε τον πατέρα της σε ηλικία μόλις εφτά ετών και η μητέρα της έδωσε μάχη για να την μεγαλώσει με τα πενιχρά εισοδήματά της από τη δουλειά της ως μαγείρισσα.
Στο τέλος την άφησε σε ορφανοτροφείο, στη χορωδία του οποίου, η Cesaria, έμαθε να τραγουδά.
Τα παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευε με την ψυχή της η ξυπόλυτη ντίβα, ονομάζονται coladeiras και mornas.

Η Cesaria ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία. Με τη βοήθεια τοπικών μουσικών, θα επεδείκνυε τις ικανότητές της και αργότερα θα ανακηρυσσόταν "Βασίλισσα των Μόρνας" από τους θαυμαστές της. Την εποχή εκείνη ήταν διάσημη στο νησί της, σχετικά άγνωστη όμως διεθνώς.
Επί δέκα χρόνια η τραγουδίστρια απείχε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα επειδή η δυσχερής οικονομική και πολιτική κατάσταση στη νησιωτική της χώρα, σε συνδυασμό με τα προσωπικά και οικονομικά της προβλήματα δεν της επέτρεπαν να υποστηρίζει οικονομικά την οικογένειά της.
Η ίδια περιγράφει την περίοδο αυτή σαν "σκοτεινά χρόνια" καθώς πάλεψε και με τον αλκοολισμό.
Επανήλθε στο τραγούδι έπειτα από ενθάρρυνση ενός εξόριστου μουσικού και προστάτη των Τεχνών από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ζούσε στην Πορτογαλία.
Ο Μπάνα προσκάλεσε τη Cesaria να τραγουδήσει σε συναυλίες σε πορτογαλικό έδαφος, με τη χρηματοδότηση μιας τοπικής οργάνωσης γυναικών.
Ο Ζοζέ ντα Σίλβα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο την έπεισε να μεταβεί στο Παρίσι, όπου ηχογράφησε το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλυτη Ντίβα) το 1988.
Το τραγούδι "Sodade" ήταν η πρώτη της διεθνής επιτυχία και η πρώτη της επιτυχία στη Γαλλία.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοίνωσε πως θέτει τέλος στη μουσική της καριέρα, ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες συναυλίες της, καθώς βρισκόταν "σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης".
Η Evora είχε υποβληθεί το 2010 σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στο Παρίσι, έπειτα από σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην στεφανιαία αορτή.
Tο πρωί της Παρασκευής αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τους γιατρούς είχε πάθει πνευμονικό οίδημα και σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου