Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Calexico-inspiracion


Calexico..."Road Atlas 1998-2011"

Οι Calexico σχηματίστηκαν το 1996 με βασικά μέλη τους Joey Burns και John Convertino. Πήραν την ονομασία τους από την πόλη που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά των ΗΠΑ, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Είναι μία μουσική κολεκτίβα από το Τουσόν της Αριζόνα, που εμπνέεται από την καυτή έρημο της δύσης, προσδίδοντας μια ιδιόμορφη γοητεία στους πολυπληθείς της φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντάς τη ιδιαίτερα αγαπητή και στη χώρα μας



PLAY: CALEXICO - "SELECTIONS FROM ROAD ATLAS: 1998-2011"
Κυκλοφορεί  το συλλεκτικό box set των Calexico "Road Atlas: 1998-2011" που περιλαμβάνει τα 8 CD που μοίραζαν κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους και που μέχρι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμα πουθενά παρά μόνο ως σουβέρ σε σκονισμένα τραπέζια όσων έτυχε να βρεθούν σε κάποια συναυλία τους και να τα αγοράσουν. Το box set θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό 1.100 αντιτύπων και ανάμεσα στα καλούδια του περιέχεται και ένα CD με 16 επιλεγμένα κομμάτια από τα 8 bootleg άλμπουμ, με τίτλο "Selections From Road Atlas: 1998-2011".                                                                                                            Πηγή: http://www.jumpingfish.gr/music/play/2591                                       



Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Original μέλη των Depeche Mode επανενώνονται για νέο project

Το ντουέτο, που έπαιξε μαζί στους Depeche Mode μέχρι το 1981, όταν ο Clarke αποχώρησε, θα κυκλοφορήσει μουσική για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Έτσι, το πρώτο EP των VCMG θα αποτελείται από remix και θα φέρει τον τίτλο "Spook", ενώ θα κυκλοφορήσει μέσω της ιστοσελίδας Beatport στις 30 Νοεμβρίου, πριν γίνει διαθέσιμο γενικά στις 12 Δεκεμβρίου. Το κανονικής διάρκειας ντεμπούτο της μπάντας αναμένεται μέσα στο 2012.
Ο Clarke έφυγε από τους Depeche Mode το 1981, λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ της μπάντας, "Speak & Spell", και αντικαταστάθηκε από τον Alan Wilder. 




 Oι Depeche Mode ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για την κυκλοφορία ενός live DVD, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε στην Ισπανία, στα πλαίσια της περιοδείας τους "Tour Of The Universe".

 Το DVD θα περιέχει εικοσιένα κομμάτια από τις δύο Live εμφανίσεις του συγκροτήματος στο Palau St Jordi της Βαρκελώνης, τον περασμένο Νοέμβριο.
Η κυκλοφορία του αναμένεται να γίνει σε τρείς διαφορετικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένου και μίας, που θα περιέχει τέσσερα DVD με Bonus υλικό, καθώς και το ντοκιμαντέρ "Inside The Universe".

Η έκδοση αυτή θα περιέχει και δύο CD με το live μαζί με βίντεο που χρησιμοποιήθηκαν το 2009 για την προώθηση του άλμπουμ τους  "Sounds Of The Universe". Την σκηνοθεσία και το editing την έχει αναλάβει , για ακόμα μία φορά ο Anton Corbijn. To tracklist του "Tour Of The Universe" βρίσκεται παρακάτω:

In Chains
Wrong
Hole To Feed
Walking In My Shoes
It's No Good
A Question Of Time
Precious
Fly On The Windscreen
Jezebel
Home
Come Back
Policy Of Truth
In Your Room
I Feel You
Enjoy The Silence
Never Let Me Down Again
Dressed In Black
Stripped
Behind The Wheel
Personal Jesus
Waiting For The Night


Πηγή: rocking.gr

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Oι Red Hot Chili Peppers για πρώτη φορά στην Ελλάδα!!



Η Live Nation και η Big Star Touring παρουσιάζουν τους RED HOT CHILI PEPPERS – LIVE στο Ολυμπιακό Στάδιο ΟΑΚΑ την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012.
Live Nation and Big Star Touring proudly present
04.09.2012
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΑΘΗΝΑ
Η μεγαλύτερη μουσική περιοδεία συνεχίζεται! Οι RED HOT CHILI PEPPERS ανακοίνωσαν την προέκταση της παγκόσμιας περιοδείας τους. Οι εμφανίσεις τους για το 2011 σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στο τέλος τους και ήδη έχουν επιβεβαιώσει καινούργιες ημ ερομηνίες για το 2012 στην Ευρώπη. Οι πρώτες συναυλίες της νέας χρονιάς θα γίνουν σε κλειστούς χώρους και θα ακολουθήσουν συναυλίες σε μεγάλα ανοικτά στάδια συμπεριλαμβάνοντας και την Αθήνα στη συναυλιακή τους λίστα.

Οι πολύ-πλατινένιοι και πολυ-βραβευμένοι με Grammy RED HOT CHILI PEPPERS είναι ένα από τα πιο πετυχημένα ροκ συγκροτήματα της ιστορίας. Με πάνω από 70 εκατομμύρια πωλήσεις album, έχουν κερδίσει 7 βραβεία Grammy σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, όπως του "Best Album Rock" για το "Stadium Arcadium", του "Best Rock Performance By a Duo or Group" για το "Dani California", του "Best Rock Song" για το "Scar Tissue" και του "Best Hard Rock Performance With Vocal" για το "Give It Away". Τα μέλη συγκροτήματος Red Hot Chili Peppers είναι ο τραγουδιστής Anthony Kiedis, ο μπασίστας Fle a, ο ντράμερ Chad Smith και ο κιθαρίστας Josh Klinghoffer.
Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι οι Red Hot Chili Peppers είναι TO ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ που το Ελληνικό κοινό "απαιτεί" να δει ζωντανά εδώ και χρόνια!
Οι Red Hot Chili Peppers δημιουργήθηκαν στην πόλη των αγγέλων, το Los Angeles, το 1983. Το 1984 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους. Το Blood Sugar Sex Magik ήταν το πρώτο τους άλμπουμ με παγκόσμια απήχηση και πωλήσεις πάνω από 13 εκατομμύρια. Παραγωγός ο Rick Rubin. Με τον ίδιο παραγωγό κυκλοφόρησαν το 1999 το Californication, το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ του συγκροτήματος. Τρία χρόνια μετά κυκλοφόρησαν το By the way και το 2006 το Stadium Arcadium. Το άλμπουμ αυτό γέννησε τρεις κορυφαίες rock επιτυχίες: το "Dani California" που παρέμεινε 14 εβδομάδες στη θέση #1 και τα "Tell Me Baby" και "Snow (Hey Oh)" που κατέλαβαν την πρώτη θέση αμέσως μετά την κυκλοφορία τους - πράγμα πρωτόγνωρο για την ιστορία του Billboard Alternative Chart. Στις 29 Αυγούστου του 2011 κυκλοφόρησε το δέκατο άλμπουμ τους "I'm with you", με το οποίο ξεκινούν μία ακόμη παγκόσμια περιοδεία. Τον Απρίλιο του 2012 το συγκρότημα θα γίνει δεκτό στο πάνθεον του Rock And Roll Hall of Fame.Ο μοναδικός και χαρακτηριστικός ήχος τους είναι βασισμένος σε ένα συνδυασμό ροκ, πανκ και φανκ. Εκτός από τον ήχο η εικόνα ολοκληρώνεται και με την έντονη σκηνική τους παρουσία, την οποία εδώ και χρόνια περιμένουμε ανυπόμονα να ζήσουμε ζωντανά.
Πηγή:allaboutmusic.gr

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Καλά Χριστούγεννα....

Όσο δύσκολο και αν είναι ας ευχηθούμε να είναι τα τελευταία 
Χριστούγεννα πού θα έχουμε τέτοιο δέντρο.....
καλές γιορτές. 

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011


Nina Simone....respect

Η Νίνα Σιμόν (πραγματικό όνομα Γιουνίς Κάθλην Γουέημον, (21 Φεβρουαρίου 1933 - 21 Απριλίου 2003) ήταν τραγουδίστρια, στιχουργός και πιανίστρια. Αν και οι ειδικοί την κατατάσσουν στους καλλιτέχνες της τζαζ μουσικής, η ίδια δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την τυποποίηση. Από γενική άποψη το έργο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από τη μπλουζ, τη ρυδμ΄εν΄μπλουζ έως τη σόουλ μουσική. Η φωνή της χαρακτηρίζεται από πάθος και λυρισμό.
Η Σιμόν γεννήθηκε στην πόλη Τράιον της Νότιας Καρολίνας, ήταν το έκτο από τα οκτώ παιδιά πολυμελούς οικογένειας. Όπως πολλoί άλλοι Μαύροι τραγουδιστές, επηρεάστηκε όταν ήταν παιδί από την περίφημη μεσόφωνο του λυρικού ρεπερτορίου Μάριαν Άντερσον και άρχισε να τραγουδάει στην τοπική της εκκλησία, φανερώνοντας παράλληλα πλούσιο ταλέντο και ως πιανίστρια. 
Το 1954 άρχισε να εμφανίζεται σε νυχτερινό κέντρο της Ατλάντικ Σίτυ με τα καλλιτεχνικό όνομα "Νίνα Σιμόν". Το "Νίνα" - στα ισπανικά "κορίτσι" - ήταν το παρατσούκλι που της κόλλησε ο φίλος της ενώ το "Σιμόν" προήλθε από το όνομα της Γαλλίδας ηθοποιού Σιμόν Σινιορέ. Άρχισε να γίνεται γνωστή στο ευρύτερο κοινό το 1959 ερμηνεύοντας σε διασκευή το "I Loves You Porgy" (από το μιούζικαλ Porgy And Bess) του Τζωρτζ Γκέρσουϊν, το οποίο ήταν και η μοναδική της επιτυχία που θα εισερχόταν στο αμερικανικό Top 40. Ακολούθησε το "My Baby Just Cares For Me" (το οποίο επανήλθε ως επιτυχία τη δεκαετία του 1980, όταν χρησιμοποιήθηκε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις του αρώματος Chanel No. 5).
Στη μουσική βιομηχανία είχε αποκτήσει τη φήμη ανθρώπου δύσκολου στη συνεννόηση και με εκρηκτικό χαρακτήρα, χαρακτηρισμός για τον οποίο η ίδια διαφωνούσε σθεναρά. Είναι χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που συνέβη το 1995, όταν έριξε εναντίον του γιου ενός γείτονά της με αεροβόλο όπλο, επειδή γελούσε και την εμπόδιζε να αυτοσυγκεντρωθεί. Αν και η παρουσία της επί σκηνής είχε κάπως απόμακρο και αλαζονικό ύφος, στα μετέπειτα χρόνια η Σιμόν έδειχνε να απολαμβάνει ιδιαίτερα να επικοινωνεί με το ακροατήριο, με διηγήσεις συχνά χιουμοριστικών περιστατικών από την καριέρα της και τη μουσική και ερμηνεύοντας κομμάτια κατά παραγγελία των θαυμαστών της. Το μεγαλοπρεπές της παρουσιαστικό και η επιβλητική της παρουσία πάνω στη σκηνή, χάρισαν στη Σιμόν τον τίτλο της "Αρχιέρειας της Σόουλ".

Δισκογραφία
  • 1958 "Jazz as played in an exclusive side street club" (BETHLEHEM)
  • 1959 "Nina Simone And Her Friends" (BETHLEHEM)
  • 1959 "The Amazing Nina Simone" (COLPIX)
  • 1959 "Nina Simone At Town Hall" (COLPIX)
  • 1960 "Nina Simone At Newport" (COLPIX)
  • 1961 "Forbidden Fruit" (COLPIX)
  • 1962 "Nina Simone At The Village Gate" (COLPIX)
  • 1962 "Nina Simone Sings Ellington" (COLPIX)
  • 1963 "Nina Simone At Carnegie Hall" (COLPIX)
  • 1964 "Folksy Nina" (COLPIX)
  • 1964 "Nina Simone In Concert" (PHILIPS)
  • 1964 "Broadway Blues Ballads" (PHILIPS)
  • 1965 "I Put A spell On You" (PHILIPS)
  • 1965 "Pastel Blues" (PHILIPS)
  • 1966 "Nina Simone With Strings" (COLPIX)
  • 1966 "Let It All Out" (PHILIPS)
  • 1966 "Wild Is The Wind" (PHILIPS)
  • 1967 "High Priestress of Soul" (PHILIPS)
  • 1967 "Nina Simone Sings The Blues" (RCA)
  • 1967 "Silk & Soul" (RCA)
  • 1968 "'Nuff Said!" (RCA)
  • 1969 "Nina Simone And Piano!" (RCA)
  • 1969 "To Love Somebody" (RCA)
  • 1970 "Black Gold" (RCA)
  • 1971 "Here Comes The Sun" (RCA)
  • 1972 "Emergency Ward" (RCA)
  • 1974 "It is Finished" (RCA)
  • 1978 "Baltimore" (CTI)
  • 1982 "Fodder On My Wings" (CARRERE)
  • 1985 "Nina's Back" (VPI)
  • 1987 "Let It Be Me" (VERNE)
  • 1988 "Live At Ronnie Scott's" (HENDRING-WADHAM)
  • 1993 "A Single Woman" (ELEKTRA))
  • 1994 "The Rising Sun Collection: Nina Simone" (JUST A MEMORY RECORDS)
  • 1999 "Live At Ronnie Scott's" (METEOR)

Πηγή:www.wikipedia.com

Και λίγο απο Ελλάδα......... Σωκράτης Μάλαμας

 Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του. 

Κατάγεται από τη Χαλκιδική. Μαθητής ακόμη στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου ασχολείται μόνος του με τη μουσική. Στα δεκατρία του αποκτά την πρώτη του κιθάρα, δώρο του πατέρα του για τις επιδόσεις του στα μαθήματα. 

Δεκαεπτά χρονών παίρνει μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και μόλις τελειώνει το Λύκειο φεύγει στη Γερμανία, όπου παρακολουθεί μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της Στουτγάρδης.

Επιστρέφει μετά από δυόμισι χρόνια και συνεχίζει τα μαθήματα - αφού έχει απολυθεί από το στρατό - στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας με δάσκαλο τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο στην αρχή και αργότερα με το Νότη Μαυρουδή. Δούλεψε σε μπουάτ και μέχρι το 1991 ήταν ο κιθαρίστας στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου.

Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και για ένα μεγάλο διάστημα δίδασκε μουσική στο Ωδείο.

Στους δίσκους «ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» (1989) και «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» (1991), ο Σωκράτης Μάλαμας έγραψε και ερμήνευσε ο ίδιος τα τραγούδια του δημιουργώντας ένα έντονο προσωπικό ύφος.

Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος «ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του συνθέτη με τον Μανώλη Ρασούλη και τον πρωτοεμφανιζόμενο Θεσσαλονικιό Γιάννη Τσατσόπουλο από στιχουργικής πλευράς, με ερμηνεύτρια τη Μελίνα Κανά. Πιο συγκεκριμένα στο δίσκο αυτό, ο συνθέτης, μας "φέρνει" ένα διαφορετικό ηχόχρωμα από εκείνο που μέχρι τότε τον χαρακτήριζε, ένα ύφος που προσεγγίζει πιο άμεσα τα ανατολίτικά μας ακούσματα.

Το Δεκέμβριο του 1993 κυκλοφορεί ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα με τίτλο «ΚΥΚΛΟΣ». Τα τραγούδια είναι δικές του συνθέσεις και τα ερμηνεύει ο ίδιος. Το Φεβρουάριο του 1996 κυκλοφορεί ο πέμπτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ».

Ο έκτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «13.000 ΜΕΡΕΣ» κυκλοφορεί το Φεβρουάριο του 1998 και περιέχει τραγούδια σε μουσική του ίδιου. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι δικοί του αλλά και των Γιώργου Αθανασόπουλου, Αλκη Αλκαίου, Φωτεινής Λαμπρίδη καθώς και ποίηση του Κ.Π. Καβάφη.

Τον Οκτώβριο του 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος «ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ», αποτέλεσμα της ξεχωριστής συνεργασίας των δύο δημιουργών, όπου ο Σωκράτης Μάλαμας ερμηνεύει τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και Μιχάλη Γκανά.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος «Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ» σε μουσική δική του και στίχους των Άλκη Αλκαίου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Οδυσσέα Ιωάννου, Φωτεινής Λαμπρίδη, αλλά και δικούς του. Συμμετέχουν ο Μανώλης Λιδάκης και η Μελίνα Κανά.

Τον Νοέμβριο του 2002 κυκλοφορεί ο νέος δίσκος με τίτλο «ΕΝΑ». Δεκατέσσερα τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους του Άλκη Αλκαίου, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, της Πηγής Καφετζοπούλου και δικούς του τραγουδισμένα με μία ή δύο κιθάρες.

Τον Μάρτιο του 2004 συμμετέχει ερμηνεύοντας έξι τραγούδια στο άλμπουμ της Μαρίας Θωΐδου «Της νύχτας τα μακριά μαλλιά».

Το 2005 κυκλοφόρησε το προσωπικό του album με τίτλο «Άδειο Δωμάτιο» και το 2007 το album με τίτλο «Δρόμοι».





Πηγή:facebook

The Waterboys

Οι Waterboys απέκτησαν ένα τεράστιο κοινό χάρη στον επικό φολκ-ροκ ήχο τους, δημιουργώντας τραγούδια με μοναδικό στυλ, που παραμένουν αγαπημένα μέχρι σήμερα. Το όνομά τους το εμπνεύστηκαν από ένα στίχο του Λου Ριντ στο άλμπουμ «Berlin». Πάντως και η χωρα μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για αυτούς. Οι μουσικές και εικαστικές επιρροές του ελληνικού στοιχείου διακρίνονται στους πολυάριθμους δίσκους τους (κλαρίνο, μπουζούκι, ελληνικές διασκευές, πιστή αναφορά στον τραγοπόδαρο Πάνα, Πελοπόννησος). 

Την ηλιόλουστη δεκαετία του ’80 κυκλοφόρησαν τέσσερα άλπουμ -το ένα καλύτερο από το άλλο- τα οποία περιλαμβάνουν τα χιλιοακουσμένα κομμάτια «The whole of the moon» (1985) και «Fisherman’s Blues»(1988). Στα ’90s -υπό θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις- ο Σκοτ θέλησε να πάρει μια πιο έντονα ροκ πορεία, αντιμετωπίζοντας την αντίρρηση του Στιβ Γουίκχαμ. Κάτω από αυτές τις μετεωρολογικοχρονικές συνθήκες, το συγκρότημα διαλύεται. Ακολούθεί η επτάχρονη προσωπική πορεία του Σκοτ με πολλές συνεργασίες, και αισίως φτάνουμε στο 2000, όπου οι Wαterboys επαναδραστηριοποιούνται από τον captain Σκοτ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Book of Lightning» (2007), ένα αυτοβιογραφικό και εξομολογητικό έργο με ποιητικές μεταφορές, πνευματικές μπαλάντες και στοιχεία από την ιρλανδική παράδοση. Ο δίσκος πήρε εξαιρετικές κριτικές -χωρίς συννεφακια και αστραπές- από το σύνολο του Μουσικού Τύπου, που απέδωσε στον ήχο τους τον μεγαλοπρεπή χαρακτηρισμό «Μεγάλη Μουσική»!



πηγή:MusicHeaven.gr



Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

The Smiths



Από τα πλέον σημαντικά συγκροτήματα που «σφράγισαν» με τον ήχο τους τη δεκαετία του ’80, οι Smiths θεωρούνται οι απόλυτοι εκπρόσωποι της βρετανικής ανεξάρτητης ροκ σκηνής εκείνης της δεκαετίας. Η έλευσή τους σηματοδότησε το τέλος του κινήματος της new wave, θέτοντας τα θεμέλια της guitar rock που κυριάρχησε στη βρετανική μουσική σκηνή της δεκαετίας του ’90. Το γκρουπ σχηματίστηκε την άνοιξη του 1982 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Βασικός πυρήνας ήταν ο κιθαρίστας Johnny Marr (John Maher, 31/10/1963), ο οποίος στο πρόσωπο τουMorrissey (Steven Patrick Morrissey, 22/5/1959) βρήκε -μέσω κοινών γνωστών- τον στιχουργό που αναζητούσε. Προηγουμένως, έπαιζαν και οι δύο σε μικρά συγκροτήματα. Το φθινόπωρο του 1982 οι δυό τους είχαν καταλήξει στο όνομα του γκρουπ, με στόχο να κάνει τη διαφορά απέναντι στις επιτηδευμένα περίπλοκες ονομασίες άλλων συγκροτημάτων. «Smiths» είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα επίθετα στις αγγλόφωνες χώρες. Κάπως σαν να λέμε... οι Παπαδόπουλοι. Παραδόξως, κανένα από τα μέλη των Smiths δε λεγόταν Smith. Το γκρουπ συμπλήρωσαν ο μπασίστας Andy Rourke, συμμαθητής του Marr, και ο ντράμερ Mike Joyce. Σύντομα ξεκίνησαν σποραδικές live εμφανίσεις στο Μάντσεστερ, «καρπός» των οποίων ήταν ένα συμβόλαιο με τη δισκογραφική Rough Trade, αφού προηγουμένως φάνηκαν αρκετά τολμηροί για να απορρίψουν ανάλογη πρόταση από τη Mancunian Factory Records. Το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησαν ήταν το με συγκεκαλυμμένες αναφορές στην ομοφυλοφιλία «Hand In Glove», που απέσπασε θετικές κριτικές και ανέβηκε στην κορυφή των ανεξάρτητων charts. Ήχος που ξεχώριζε κιθαριστικά, καθώς και η χαρακτηριστική φωνή του Morrissey, αποτέλεσαν δύο από τα βασικά αναγνωρίσιμα στοιχεία του γκρουπ. Το τρίτο ήταν οι στίχοι του Morrissey. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στάθηκαν αφορμή για να βρεθούν στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων στα ΜΜΕ, εξαιτίας της θεματολογίας τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «Reel Around the Fountain» και «Handsome Devil» που κατά κάποιους, επιδοκίμαζαν την παιδοφιλία. Κατά άλλους, επρόκειτο απλώς για μία από τις πολλές φορές που οι στίχοι τουMorrissey παρερμηνεύονταν. Στα τέλη του 1983 κυκλοφόρησαν το σινγκλ «This Charming Man», που «σκαρφάλωσε» έως το Νο 25 των βρετανικών τσαρτς, προετοιμάζοντας το έδαφος για το «What Difference Does It Make?» που έφτασε μέχρι το Νο 12. Λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 1984, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «The Smiths», το οποίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στα τσαρτς.
Το 1984 ήταν μια δημιουργική χρονιά για το γκρουπ, αφού συνεργάστηκαν με την ποπ τραγουδίστρια της δεκαετίας του ’60, Sandie Shaw, σε μια άλλη βερσιόν του «Hand In Glove», ενώ το «Heaven Knows I’m Miserable Now» πέτυχε την υψηλότερη μέχρι τότε είσοδό τους, φθάνοντας στο Νο 10 των τσαρτς. Ακολούθησαν το σινγκλ «William It Was Really Nothing» που έγινε επίσης επιτυχία μπαίνοντας στο Top 20, και προς τα τέλη του 1984 κυκλοφόρησε η συλλογή «Hatful of Hollow», με B-sides, ηχογραφήσεις τους στο BBC και σινγκλ που δεν περιλαμβάνονταν στο άλμπουμ. Η συλλογή έφτασε μέχρι το Νο 7. Λίγο αργότερα, είδαν το σινγκλ «How Soon Is Now» να ανεβαίνει στο Νο 24. Με τον δεύτερο δίσκο τους, «Meat is Murder» (1985) που πήγε κατευθείαν στο Νο 1, οι Smiths διατράνωναν τις οικολογικές τους ανησυχίες και περισσότερο οMorrissey, τις χορτοφαγικές του συνήθειες. Παράλληλα, στο πνεύμα μιας περισσότερο πολιτικοποιημένης στάσης του, στις συνεντεύξεις του εμφανιζόταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ανεξαρτήτως αυτού, η επιρροή τους στη μουσική σκηνή της χώρας τους είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή, με την εμφάνιση γκρουπ όπως οι James, οι οποίοι έπαιξαν σαν support στην περιοδεία τωνSmiths την άνοιξη του 1985. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησαν το σινγκλ «The Boy With the Thorn in His Side» και την άνοιξη του 1986 τον τρίτο δίσκο τους, «The Queen Is Dead», ένα από τα «αριστουργήματα της δεκαετίας» κατά ορισμένους κριτικούς, ο οποίος έφτασε στο Νο 2, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τους οπαδούς του γκρουπ και στις ΗΠΑ, όπου μπήκε στο Top 100. Ωστόσο, λίγο πριν την ολοκλήρωση του άλμπουμ, ο πρώην κιθαρίστας των Aztec CameraGraig Gannon, αντικατέστησε τον Andy Rourke, που αντιμετώπιζε πρόβλημα εθισμού στην ηρωίνη. Όμως, ο τελευταίος επέστρεψε στη θέση του, καθώς ο Rourke απολύθηκε στο διάστημα που ο Marr ανάρρωνε από σοβαρό τροχαίο. Οι αρχές του 1987 σήμαναν σταδιακά και το τέλος των Smiths. Παρά την πληθώρα κυκλοφοριών τους, συμπεριλαμβανομένων των σινγκλ «Shoplifters of the World» (Νο 12) και «Sheila Take A Bow» (Νο 10), τις δύο συλλογές σινγκλ και B-sides «The World Won’t Listen» στη Μ. Βρετανία και «Louder Than Bombs» στις ΗΠΑ, οι τριβές μεταξύ του διδύμου Marr - Morrissey αυξάνονταν. Οι εξω-Smith-ικές συνεργασίες του Marr με τον Bryan Ferry και τον Billy Bragg σε συνδυασμό με την αποστροφή του για τη μουσική βιομηχανία, ώθησαν το έτερο -δημιουργικά- «ήμισυ», Morrissey, να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του. Τον Αύγουστο του 1987, ο Marr ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε τους Smiths λίγο πριν την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ τους, «Strangeways, Here We Come». Λίγο αργότερα, ο Morrissey ανακοίνωσε επίσημα τη διάλυση των Smiths και ξεκίνησε σόλο καριέρα. Το φθινόπωρο του 1988 κυκλοφόρησε ο live δίσκος «Rank» από την «The Queen Is Dead» περιοδεία τους, μπαίνοντας κατευθείαν στο Νο 2. Πέντε χρόνια μετά τη διάλυσή τους, κυκλοφόρησε η συλλογή «The Best of The Smiths» και μια συλλογή σινγκλ το 1995. Τα υπόλοιπα μέλη ακολούθησαν διαφορετικές πορείες. Ο Johnny Marrέπαιξε με τους The The πριν σχηματίσει τους Electronic, μαζί με τον Bernard Summerτων New Order. Ο Andy Rourke αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και ο Mike Joyceπροσχώρησε στους Buzzcocks το 1991. Οι δυο τους υπέβαλαν μήνυση εναντίον των Morrissey και Marr το 1991, διεκδικώντας ίσο μερίδιο από τις πωλήσεις των έργων τους. Εκείνοι εισέπρατταν το 10%, ενώ οι άλλοι από 40%... Ο Rourke κατέληξε σε συμβιβασμό, ενώ ο Joyce κέρδισε την υπόθεση το 1996.♦
The Smiths
Artist: The Smiths
Label: SIRE
Έτος: 1984
Προέλευση: U.K
Meat Is Murder
Artist: The Smiths
Label: Sire
Έτος: 1985
Προέλευση: U.K
The Queen Is Dead (16/06/86)
Artist: The Smiths
Label: SIRE
Έτος: 1986
Προέλευση:Μεγάλη Βρετανία
Strangeways, Here We Come
Artist: The Smiths
Label: SIRE
Έτος: 1987
Προέλευση: U.K
Rank (Live)
Artist: The Smiths
Label: SIRE
Έτος: 1988
Προέλευση: U.K